Ένα αναπάντητο ιστορικό παράδοξο

61030 300 #3399CC

Γιατί ο Βενιζέλος πρότεινε τον Κεμάλ;

61030 300 #000000

Έλληνες υποψήφιοι για Νόμπελ Λογοτεχνίας

61030 300 #000000

Ενσυναίσθηση: H άγνωστη δύναμη της επικοινωνίας

Ίσως να φοβίζει λίγο η λέξη. Ακούγεται περίπλοκη ως έννοια, μπορεί και λίγο να μας μπερδεύει. Ενδέχεται η εφαρμογή της στην καθημερινότητά μας να απαιτεί θεαματική υπέρβαση των παραμέτρων που συγκροτούν την ύπαρξή μας; Μας προτρέπει να γίνουμε εξαιρετικά καλοί, άψογοι, άσπιλοι; Τίποτα από όλα αυτά. Η ενσυναίσθηση μας καλεί σε μια μικρή προσπάθεια, ώστε να μπορέσουμε να μπούμε στη θέση του άλλου χωρίς να χάσουμε την ακεραιότητα της δικής μας ύπαρξης.

Ζωή στο Διάστημα: Είμαστε μόνοι στο σύμπαν;

Η ανθρωπότητα έχει στραμμένα τ’ «αυτιά» της προς το Διάστημα εδώ και πολλές δεκαετίες και δεν έχει «ακούσει» το παραμικρό. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί θεωρούν ότι είναι ζήτημα χρόνου να αποκτήσουμε επαφή με κάποιους που μπορεί να βρίσκονται «εκεί έξω». Μια από τις παλιότερες διαμάχες μεταξύ των επιστημόνων δεν λέει ακόμα να καταλαγιάσει.

ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
ΔΙΑΣΤΗΜΑ
ΕΝ ΡΙΠΗ ΟΦΘΑΛΜΟΥ
Ριγέ υδρόγειος
Ο αστροναύτης Don Pettit έκανε μια σειρά από νυχτερινές λήψεις, χρησιμοποιώντας έκθεση 30 δευτερολέπτων, και συνέθεσε με τη βοήθεια υπολογιστή αυτή την ενιαία φωτογραφία δεκαπεντάλεπτης έκθεσης.
Ένα μικρό νησί υπεύθυνο για μεγάλες δίνες
Το νησί της Αγίας Ελένης στον Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό βρίσκεται στο κέντρο ενός από τα πλέον κυρίαρχα αιολικά συστήματα του κόσμου, το νοτιο-ανατολικό. Όταν ο άνεμος χτυπά τις απότομες πλαγιές του νησιού, στροβιλίζεται γύρω τους για να καταλήξει σε μια δίνη στην απάνεμη πλευρά του νησιού.
Το κοφτερό χαμόγελο της επιτυχίας
Το παπαγαλόψαρο Sparisoma viride, συγγενής του σκάρου των ελληνικών θαλασσών, δείχνει χαμογελαστό και με τη σειρά του κάνει να χαμογελούν τόσο οι βιολόγοι όσο και όλοι αυτοί που προστατεύουν τη βιοποικιλότητα και τα θαλάσσια κοράλλια.
Συνάντηση κορυφής
Κάθε χρόνο, χιλιάδες αραχνοκάβουρες κατευθύνονται προς τις ακτές της Αυστραλίας και στοιβάζονται o ένας πάνω στον άλλο στα ρηχά νερά.
Το νότιο σέλας από ψηλά
Τα πληρώματα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) αντικρίζουν συχνά μοναδικές εικόνες της Γης και μοιράζονται μαζί μας τις εμπειρίες τους. Κάτι τέτοιο συνέβη και τον Σεπτέμβριο του 2011, όταν περνώντας από την Τασμανία της Νέας Ζηλανδίας, παρατήρησαν την πράσινη λάμψη του νότιου σέλαος.
Εντυπωσιακή ηλιακή καταιγίδα
Μια ηλιακή έκρηξη έστειλε στη Γη, τον Ιανουάριο του 2012, καταιγίδα φορτισμένων σωματιδίων με ταχύτητα 6,4 εκατομμύριων χιλιομέτρων την ώρα.
Φύκη που εκπέμπουν φως
Τα λαμπερά φύκη είναι ένα πολύ διαδεδομένο θέαμα τις νύχτες στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και σε όλες σχεδόν τις θάλασσες. Το φυσικό φαινόμενο ονομάζεται βιοφωταύγεια και απαντάται σε πολλούς οργανισμούς (π.χ. πυγολαμπίδες), αλλά σε κάθε οργανισμό λειτουργεί κάπως διαφορετικά.
Λίγο γάλα για το δρόμο
Σε αποστολή στον Μαυρίκιο, στον Ινδικό Ωκεανό, ο Γάλλος φωτογράφος Alexis Rosenfeld έγινε αυτόπτης μάρτυρας ενός γεγονότος που τον ξάφνιασε: ένας μικρός φυσητήρας θηλάζει τη μητέρα του.
1/10
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Παράξενο Αστρικό Δίδυμο “ήτα Τρόπιδας”

no images were found

Μία σειρά νέων φωτογραφιών του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου (ESO) που καταγράφει με εξαιρετική λεπτομέρεια την καρδιά ενός τεράστιου Νεφελώματος (NGC 3372) στον αστερισμό της Τρόπιδας, στην Καρίνα δηλαδή της μυθολογικής Αργούς, δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα. Το φωτεινό αυτό νέφος αερίων και σκόνης, βρίσκεται σε απόσταση 7.500 ετών φωτός από τη Γη, είναι το λαμπρότερο νεφέλωμα στον ουρανό και περιλαμβάνει μερικά από τα πιο γιγάντια άστρα του Γαλαξία μας. Η φωτεινή του φορεσιά διασχίζεται από σκοτεινά μονοπάτια διαστημικής σκόνης που το διαχωρίζουν σε επί μέρους φωτεινές περιοχές. περισσότερα

Eπιστολή Βενιζέλου

Μετάφραση της ανυπόγραφης επιστολής από το αντίγραφο

που φυλάσσεται στο αρχείο του Ε.Ι.Ε.Μ. «Ελευθέριος Βενιζέλος»

«Κύριε πρόεδρε,

Επί επτά σχεδόν αιώνες όλη η Εγγύς Ανατολή και ένα μεγάλο τμήμα της Ευρώπης έγιναν θέατρο αιματηρών πολέμων. Η οθωμανική αυτοκρατορία και το απολυταρχικό καθεστώς των σουλτάνων υπήρξε το κύριο αίτιο. Η καθυπόταξη χριστιανικών λαών, οι θρησκευτικοί πόλεμοι του Σταυρού εναντίον της Ημισελήνου, περισσότερα

Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου από το 1932 έως το 1936

Tης Αγγέλικας Σαπουνά

Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, συνεργάστηκε στενά με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, σε όλες σχεδόν τις φάσεις της πολιτικής του ζωής, από το 1910, που πρωτοεξελέγη βουλευτής. Έγινε δυο φορές πρωθυπουργός: Την πρώτη το 1924, οπότε και ανακήρυξε την πρώτη αβασίλευτη ελληνική δημοκρατία, μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους το 1832. περισσότερα

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος από το 1932 έως το 1936

Της Αγγέλικας Σαπουνά

Το 1933 είναι μια χρονιά ανατροπών για την ελληνική πολιτική σκηνή. Ύστερα από μια τετραετία διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση των Φιλελευθέρων με πρωθυπουργό τον Ελευθέριο Βενιζέλο (1928-1932), ακολουθεί μια περίοδος κυβερνητικής αστάθειας, περισσότερα

Ο Μουσταφά Κεμάλ από το 1932 έως το 1936

Της Αγγέλικας Σαπουνά

 

Τα κύρια ενδιαφέροντα του Μουσταφά Κεμάλ, από το 1930, έτος σύναψης του Συμφώνου Φιλίας με την Ελλάδα και κατοχύρωσης των συνόρων της Τουρκίας με τις γειτονικές χώρες στα όρια που τέθηκαν από τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923, μέχρι το θάνατό του, το 1938, περισσότερα

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ - ΝΕΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ
Προστατεύονται τα κοράλλια σε νησιά του Ειρηνικού
Προσφορά περιδέραιου σε βασιλιά των Μάγια
Γιγάντιες γαρίδες στα βαθιά
Αιολική ενέργεια σε μίνι μορφή
Ωδικό πτηνό ταξιδεύει 30.000 χιλιόμετρα
Yin Yang Sphere
Αλπική καλύβα χωρίς γείτονες
Τέρμα οι τρύπες στα λάστιχα
ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ
30/06/2013
Μια μέρα του 1949, ο Frank McNamara, επικεφαλής της Hamilton..
30/06/2013
Το δυνατότερο τσίλι που θα μπορούσε ν’ αγοράσει κανείς είναι..
08/04/2013
Δεν γνωρίζουμε αν τα ζώα αυτοκτονούν, αλλά υπάρχουν πολλά παραδείγματα..
08/04/2013
Οι σακούλες κάτω από τα μάτια γίνονται όλο και εντονότερες..
09/01/2013
Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πάνω από 50 διαφορετικές χημικές..
09/01/2013
Μορφές που μοιάζουν με τους σημερινούς κλόουν μας είναι γνωστές..