Ταξίδι στο πιο ασφαλές μέρος της γης

16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Υπάρχει άραγε ένα ασφαλές μέρος στη γη που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αποθετήριο των πιο επικίνδυνων ραδιενεργών αποβλήτων; Υπάρχει ένα μέρος στον πλανήτη για να αντέξει το βάρος των υψηλής επικινδυνότητας υλικών κι αν ναι, ποιος εγγυάται ότι θα παραμείνει ασφαλές και στο μέλλον;
61010 300 #3399CC#FFFFFF

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ!

Αγαπητοί αναγνώστες Όπως θα έχετε παρατηρήσει υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση του περιοδικού μας. Ο λόγος είναι απλός και θεωρώ κατανοητός απ’ όλους, τις μέρες που ζούμε. Οι τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε μας αναγκάζουν να αραιώσουμε τις εκδόσεις προκειμένου να κρατήσουμε τον τίτλο του.
00 300 #000000#FFFFFF

Η Επιταχυνόμενη Διαστολή του Σύμπαντος και η Σκοτεινή Ενέργεια

Από τις αρχές του τρέχοντος μηνός μία καταπληκτικής ανάλυσης φωτογραφική μηχανή 570 megapixels αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων, που έχει τοποθετηθεί στο τηλεσκόπιο τεσσάρων μέτρων Blanco στο Cerro Tololo της Χιλής, ξεκίνησε να καταγράφει τον νυχτερινό ουρανό του Νότιου ημισφαίριου, κάτι που θα συνεχιστεί για τα επόμενα πέντε χρόνια.
2020 300 #C42108#FFFFFF

Η ζωή μέσα σε ένα γεωξύστη

Μια ομάδα Μεξικανών αρχιτεκτόνων επέλεξε να ονομάσει το νεότερο πρόγραμμά της «earth scraper» – γεωξύστη. Η ιδέα συνίσταται στο να οικοδομηθεί ένας ανεστραμμένος ουρανοξύστης που θα βυθίζεται 300 μέτρα στη γη.
2020 300 #4C16FA#FFFFFF

Αεροπλάνο στο Διάστημα

Μηχανικοί δημιουργούν τώρα ένα γιγαντιαίο αεροπλάνο που θα εκτοξεύει δορυφόρους και επανδρωμένες διαστημικές κάψουλες από ύψος εννιά χιλιομέτρων. Το πρόγραμμα Stratolauncher θα καταστήσει φθηνότερες και ασφαλέστερες τις αποστολές ανθρώπων και εξοπλισμού στα ταξίδια στο Διάστημα.
2020 300 #999096#FFFFFF

Ενσυναίσθηση: H άγνωστη δύναμη της επικοινωνίας

Ίσως να φοβίζει λίγο η λέξη. Ακούγεται περίπλοκη ως έννοια, μπορεί και λίγο να μας μπερδεύει. Ενδέχεται η εφαρμογή της στην καθημερινότητά μας να απαιτεί θεαματική υπέρβαση των παραμέτρων που συγκροτούν την ύπαρξή μας; Μας προτρέπει να γίνουμε εξαιρετικά καλοί, άψογοι, άσπιλοι; Τίποτα από όλα αυτά. Η ενσυναίσθηση μας καλεί σε μια μικρή προσπάθεια, ώστε να μπορέσουμε να μπούμε στη θέση του άλλου χωρίς να χάσουμε την ακεραιότητα της δικής μας ύπαρξης.

Ζωή στο Διάστημα: Είμαστε μόνοι στο σύμπαν;

Η ανθρωπότητα έχει στραμμένα τ’ «αυτιά» της προς το Διάστημα εδώ και πολλές δεκαετίες και δεν έχει «ακούσει» το παραμικρό. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί θεωρούν ότι είναι ζήτημα χρόνου να αποκτήσουμε επαφή με κάποιους που μπορεί να βρίσκονται «εκεί έξω». Μια από τις παλιότερες διαμάχες μεταξύ των επιστημόνων δεν λέει ακόμα να καταλαγιάσει.

ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
ΔΙΑΣΤΗΜΑ
ΕΝ ΡΙΠΗ ΟΦΘΑΛΜΟΥ
Ριγέ υδρόγειος
Ο αστροναύτης Don Pettit έκανε μια σειρά από νυχτερινές λήψεις, χρησιμοποιώντας έκθεση 30 δευτερολέπτων, και συνέθεσε με τη βοήθεια υπολογιστή αυτή την ενιαία φωτογραφία δεκαπεντάλεπτης έκθεσης.
Ένα μικρό νησί υπεύθυνο για μεγάλες δίνες
Το νησί της Αγίας Ελένης στον Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό βρίσκεται στο κέντρο ενός από τα πλέον κυρίαρχα αιολικά συστήματα του κόσμου, το νοτιο-ανατολικό. Όταν ο άνεμος χτυπά τις απότομες πλαγιές του νησιού, στροβιλίζεται γύρω τους για να καταλήξει σε μια δίνη στην απάνεμη πλευρά του νησιού.
Το κοφτερό χαμόγελο της επιτυχίας
Το παπαγαλόψαρο Sparisoma viride, συγγενής του σκάρου των ελληνικών θαλασσών, δείχνει χαμογελαστό και με τη σειρά του κάνει να χαμογελούν τόσο οι βιολόγοι όσο και όλοι αυτοί που προστατεύουν τη βιοποικιλότητα και τα θαλάσσια κοράλλια.
Συνάντηση κορυφής
Κάθε χρόνο, χιλιάδες αραχνοκάβουρες κατευθύνονται προς τις ακτές της Αυστραλίας και στοιβάζονται o ένας πάνω στον άλλο στα ρηχά νερά.
Το νότιο σέλας από ψηλά
Τα πληρώματα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) αντικρίζουν συχνά μοναδικές εικόνες της Γης και μοιράζονται μαζί μας τις εμπειρίες τους. Κάτι τέτοιο συνέβη και τον Σεπτέμβριο του 2011, όταν περνώντας από την Τασμανία της Νέας Ζηλανδίας, παρατήρησαν την πράσινη λάμψη του νότιου σέλαος.
Εντυπωσιακή ηλιακή καταιγίδα
Μια ηλιακή έκρηξη έστειλε στη Γη, τον Ιανουάριο του 2012, καταιγίδα φορτισμένων σωματιδίων με ταχύτητα 6,4 εκατομμύριων χιλιομέτρων την ώρα.
Φύκη που εκπέμπουν φως
Τα λαμπερά φύκη είναι ένα πολύ διαδεδομένο θέαμα τις νύχτες στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και σε όλες σχεδόν τις θάλασσες. Το φυσικό φαινόμενο ονομάζεται βιοφωταύγεια και απαντάται σε πολλούς οργανισμούς (π.χ. πυγολαμπίδες), αλλά σε κάθε οργανισμό λειτουργεί κάπως διαφορετικά.
Λίγο γάλα για το δρόμο
Σε αποστολή στον Μαυρίκιο, στον Ινδικό Ωκεανό, ο Γάλλος φωτογράφος Alexis Rosenfeld έγινε αυτόπτης μάρτυρας ενός γεγονότος που τον ξάφνιασε: ένας μικρός φυσητήρας θηλάζει τη μητέρα του.
1/10
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ταξίδι στο πιο ασφαλές μέρος της γης

16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Υπάρχει άραγε ένα ασφαλές μέρος στη γη που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αποθετήριο των πιο επικίνδυνων ραδιενεργών αποβλήτων; Υπάρχει ένα μέρος στον πλανήτη για να αντέξει το βάρος των υψηλής επικινδυνότητας υλικών κι αν ναι, ποιος εγγυάται ότι θα παραμείνει ασφαλές και στο μέλλον; περισσότερα

Η Επιταχυνόμενη Διαστολή του Σύμπαντος και η Σκοτεινή Ενέργεια

Από τις αρχές του τρέχοντος μηνός μία καταπληκτικής ανάλυσης φωτογραφική μηχανή 570 megapixels αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων, που έχει τοποθετηθεί στο τηλεσκόπιο τεσσάρων μέτρων Blanco στο Cerro Tololo της Χιλής, ξεκίνησε να καταγράφει τον νυχτερινό ουρανό του Νότιου ημισφαίριου, κάτι που θα συνεχιστεί για τα επόμενα πέντε χρόνια. περισσότερα

Αεροπλάνο στο Διάστημα

Μηχανικοί δημιουργούν τώρα ένα γιγαντιαίο αεροπλάνο που θα εκτοξεύει δορυφόρους και επανδρωμένες διαστημικές κάψουλες από ύψος εννιά χιλιομέτρων. Το πρόγραμμα Stratolauncher θα καταστήσει φθηνότερες και ασφαλέστερες τις αποστολές ανθρώπων και εξοπλισμού στα ταξίδια στο Διάστημα. περισσότερα

Η ζωή μέσα σε ένα γεωξύστη

Μια ομάδα Μεξικανών αρχιτεκτόνων επέλεξε να ονομάσει το νεότερο πρόγραμμά της «earth scraper» – γεωξύστη. περισσότερα

Οξυγόνο και Καύση

Στο πείραμα που ακολουθεί ανακαλύπτουμε τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας καύσης. περισσότερα

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ - ΝΕΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ
Προστατεύονται τα κοράλλια σε νησιά του Ειρηνικού
Προσφορά περιδέραιου σε βασιλιά των Μάγια
Γιγάντιες γαρίδες στα βαθιά
Αιολική ενέργεια σε μίνι μορφή
Ωδικό πτηνό ταξιδεύει 30.000 χιλιόμετρα
Yin Yang Sphere
Αλπική καλύβα χωρίς γείτονες
Τέρμα οι τρύπες στα λάστιχα
ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ
30/06/2013
Μια μέρα του 1949, ο Frank McNamara, επικεφαλής της Hamilton..
30/06/2013
Το δυνατότερο τσίλι που θα μπορούσε ν’ αγοράσει κανείς είναι..
08/04/2013
Δεν γνωρίζουμε αν τα ζώα αυτοκτονούν, αλλά υπάρχουν πολλά παραδείγματα..
08/04/2013
Οι σακούλες κάτω από τα μάτια γίνονται όλο και εντονότερες..
09/01/2013
Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πάνω από 50 διαφορετικές χημικές..
09/01/2013
Μορφές που μοιάζουν με τους σημερινούς κλόουν μας είναι γνωστές..