Πώς πεθαίνει κανείς όταν έχει βηματοδότη;

Έχω βηματοδότη επειδή είχα αρρυθμίες. Θέλω λοιπόν να μάθω αν θα συνεχίσει να λειτουργεί όταν θα έχω εγκαταλείψει τον μάταιο τούτο κόσμο.

Ο βηματοδότης αποστέλλει ηλεκτρικά ερεθίσματα στην καρδιά προκειμένου η συστολή της να είναι αποτελεσματική και ο καρδιακός ρυθμός να αυξομειώνεται ανάλογα με τις ανάγκες του σώματος. Εμφυτεύεται σε ασθενείς όταν ο φυσιολογικός σηματοδότης του σώματος, ο φλεβόκομβος, ή οι νευρικές συνδέσεις δεν λειτουργούν ικανοποιητικά, όπως συμβαίνει στις βραδυκαρδίες και στις αρρυθμίες.

Ο βηματοδότης προσαρμόζεται στον καρδιακό ρυθμό του ασθενούς αποστέλλοντας ηλεκτρικούς παλμούς όταν ο ρυθμός της καρδιάς είναι πολύ χαμηλός. Μπορεί να τον παρομοιάσει κανείς με διακόπτη που ανάβει τη λάμπα μία φορά. Έχοντας αυτή την εικόνα στο μυαλό μας θα μπορούσαμε να προσθέσουμε ότι υπάρχουν διάφοροι λόγοι που η λάμπα δεν ανάβει, όπως ότι δεν γυρίσαμε το διακόπτη ή ότι έχει χαλάσει η λάμπα ή το καλώδιο.

Κατά τον ίδιο τρόπο, η καρδιά μπορεί να σταματήσει να χτυπά έστω κι αν ο βηματοδότης εξακολουθεί, συνεπής στο καθήκον, να αποστέλλει ηλεκτρικά ερεθίσματα. Αν η καρδιά έχει κουραστεί ή έχει γεράσει αδυνατώντας να ανταποκριθεί στις ανάγκες του σώματος σε αίμα, οι δυνάμεις του τον εγκαταλείπουν και δεν μπορεί πια να πραγματοποιήσει τις συστολές. Ενδέχεται επίσης να δημιουργηθούν θρόμβοι στην καρδιά. Σε αυτή την περίπτωση ο βηματοδότης αδυνατεί να παρέμβει οπότε ο άνθρωπος πεθαίνει. Όπως ακριβώς θα πεθάνουμε όλοι μας κάποτε.

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment