Συνεργάζονται μεταξύ τους οι αράχνες;

Ποτέ δε βλέπουμε πολλές αράχνες στον ίδιο ιστό. Υπάρχουν αράχνες που δεν είναι «επιθετικοί ατομιστές» και λειτουργούν πιο συλλογικά;

Από τα σχεδόν 40.000 γνωστά είδη αραχνών, οι βιολόγοι γνωρίζουν περίπου 20 είδη τα οποία ζουν σε μεγάλες αποικίες, που μπορούν να φτάσουν μέχρι και αρκετές χιλιάδες άτομα.

Ορισμένα αφρικανικά και ασιατικά είδη του γένους Stegodyphus συμβιώνουν αρμονικά σε μεγάλους τρισδιάστατους ιστούς, που μπορεί να περιβάλλουν ακόμη και ένα ολόκληρο δέντρο. Οι αράχνες φροντίζουν και συντηρούν τον ιστό τους από κοινού. Εναλλάσσονται στη φροντίδα των μικρών τους και μοιράζονται τη λεία που αιχμαλωτίζουν.

Πρόσφατα, μάλιστα, ανακαλύφθηκε ένα νέο κοινωνικό είδος στο Εκουαδόρ της Νότιας Αμερικής, το Theridion nigroannulatum. Αυτές οι αράχνες φτιάχνουν κοινωνίες που θυμίζουν τις αντίστοιχες κοινωνικών εντόμων όπως οι μέλισσες, τα μυρμήγκια και οι τερμίτες. Τα θηλυκά έχουν δύο διαφορετικά μεγέθη, κάτι που δείχνει ότι υφίσταται ένα σύστημα καστών, καθώς και ένα σύστημα καταμερισμού εργασίας, όπως και στα άλλα κοινωνικά έντομα. Τέλος, μεμονωμένα άτομα ενδέχεται να συνεργάζονται με άλλα είδη αραχνών, καθώς υπάρχουν μικρές αράχνες που τρέφονται από τη λεία που αιχμαλωτίζεται σε ιστούς μεγάλων αραχνών.

Αυτό ισχύει, για παράδειγμα, για τις αράχνες του γένους Argyrodes, που συχνά ζουν στον ιστό των πολύ μεγαλύτερων αραχνών του γένους Nephila. Οι μικρές αράχνες τρέφονται από τα πολύ μικρά έντομα που αιχμαλωτίζονται στον ιστό, καθαρίζοντάς τον έτσι από ζωύφια που δεν τα τρώνε οι μεγάλες αράχνες.

One comment

  • Visit site
    July 2, 2012 12:44 pmPosted 11 years ago
    greg

    8 ειδη υπαρχουν αλλα σιγουρα πολλα περισσοτερα και κατω απο καλες συνθηκες τροφης και κλιματος ακομη περισσοτερες μπορει να ζουν σε αποικιες και να τρεφονται ανταγωνιστικα (αποικια σημαινει μερικες φορες πολλες φωλιες μαζι αλλα παλι ζοων ανταγωνιστικα)
    To κυριοτερο ειδος εινια το anelosimus eximius τησ οικογενειας Theridiidae. Αλλο επισης το agelena consociata – αραχνες χοανης funnel weavers που ζουν μαζι σε τεραστιους ιστους….

    Reply

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment