Κάνουν τα τατουάζ λιγότερο ευαίσθητο το δέρμα;

Έκανα ένα τατουάζ στην πλάτη μου, και από τότε αισθάνομαι ότι σε αυτή την περιοχή το δέρμα μου είναι λιγότερο ευαίσθητο. Ισχύει αυτό;

Μια νέα έρευνα δείχνει ότι το δέρμα όντως χάνει κάπως την ευαισθησία του εκεί όπου έχει γίνει τατουάζ. Ένας νευρολόγος ερευνητής του Πανεπιστημίου Northern Colorado των ΗΠΑ έκανε ένα πείραμα. Στο πείραμα συμμετείχαν 54 άτομα, εκ των οποίων οι 30 είχαν τατουάζ σε διάφορα μέρη του σώματός τους.

Ο ερευνητής χρησιμοποίησε μία συσκευή, η οποία μετρά την ευαισθησία του δέρματος κεντρίζοντάς το ταυτόχρονα σε δύο σημεία με δύο πλαστικές καρφίτσες. Η απόσταση ανάμεσα στις δύο καρφίτσες αυξομειώνεται, και το μέτρο της ευαισθησίας του δέρματος έγκειται στο κατά πόσον το άτομο συνεχίζει να αντιλαμβάνεται το τσίμπημα σαν διπλό, όσο οι δύο καρφίτσες πλησιάζουν.

Το πείραμα έδειξε ότι τα άτομα με τατουάζ αντιλαμβάνονταν το διπλό τσίμπημα ως μονό, όταν οι καρφίτσες είχαν απόσταση μικρότερη των 32 χιλιοστών. Αντίθετα, σε δέρμα χωρίς τατουάζ η απόσταση έπρεπε να είναι από 28 χιλιοστά και κάτω. Τα τατουάζ, επομένως, μειώνουν την ευαισθησία του δέρματος, αλλά όχι πολύ.

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment