Ποιος είναι ο εξυπνότερος άνθρωπος στην ιστορία;

Είναι αδύνατο να αποφανθούμε επιστημονικά για το ποιος υπήρξε ο εξυπνότερος άνθρωπος όλων των εποχών. Κι αυτό γιατί, πρώτον, δεν υπήρχαν τεστ ευφυΐας πριν από το 1905, και δεύτερον, σε αυτά τα τεστ παρεμβαίνουν ούτως ή άλλως πολλοί απροσδιόριστοι παράγοντες.

Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν υποβληθεί σε τεστ, δύο Αμερικανοί είχαν από τους υψηλότερους δείκτες ευφυΐας: ο σκακιστής Bobby Fischer και η συγγραφέας Marylin vos Savant, με 187 και 186 αντίστοιχα. Τους ξεπερνούν, όμως, αρκετά ιστορικά πρόσωπα, των οποίων οι δείκτες ευφυΐας έχουν υπολογιστεί από την ψυχολόγο Catharine Morris Cox με βάση, μεταξύ άλλων, μαρτυρίες για την ευφυΐα τους στα παιδικά τους χρόνια και από μελέτες μεταγενέστερων έργων τους.

Ορισμένοι πάντως πιστεύουν πως η μεγαλύτερη ιδιοφυΐα στην ιστορία ήταν ο Αμερικανός William James Sidis (1898–1944), ο οποίος ήξερε ανάγνωση σε ηλικία μόλις ενός έτους, ενώ στα τέσσερά του διάβαζε Όμηρο στα ελληνικά. Ο Sidis έδινε διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σε ηλικία έντεκα ετών και υπολογίζεται ότι ο δείκτης ευφυΐας του ήταν τουλάχιστον 250.

Η μέθοδος του τεστ IQ επινοήθηκε από το Γάλλο ψυχολόγο Alfred Binet και τελειοποιήθηκε από άλλους. Ωστόσο, το τεστ μετρά μόνο ορισμένες πλευρές της ευφυΐας και δε λαμβάνει υπόψη του, π.χ., τη δημιουργικότητα.

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment