Υπάρχουν γνήσια άγρια άλογα;

Υπάρχουν ακόμη κοπάδια άγριων αλόγων που ζουν ελεύθερα στη φύση;

Άλογα όπως εκείνα που ζούσαν κάποτε ελεύθερα στη φύση δεν υπάρχουν πια. Σε αρκετά μέρη του κόσμου, όμως, υπάρχουν κοπάδια αλόγων που ζουν ελεύθερα. Ωστόσο, πρόκειται για άλογα που έλκουν την καταγωγή τους από εξημερωμένα ζώα. Διότι στην ορολογία της βιολογίας γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα στα άγρια ζώα και τα ζώα που ζουν ελεύθερα. Τα τελευταία είτε αφέθηκαν ελεύθερα στη φύση εκ των υστέρων είτε δραπέτευσαν από την αιχμαλωσία.

Το ίδιο ισχύει και για τα άλογα μάστανγκ της Βόρειας Αμερικής, που για πολλούς είναι αναπόσπαστο τμήμα της κληρονομιάς της περιοχής. Στην ουσία, δεν αποτελούν μέρος της πανίδας της Βόρειας Αμερικής, αλλά εισήχθησαν κατά το 16ο αιώνα από Ισπανούς αποικιοκράτες και αργότερα εξαπλώθηκαν στη φύση.

Πιο κοντινός σε αυτό που αποκαλούμε γνήσιο άγριο άλογο είναι ο ίππος Przewalski, που ζει στη Μογγολία. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960, στην κεντρική Ασία υπήρχε ένας άγριος πληθυσμός τέτοιων αλόγων, αλλά αφανίστηκε από τον άνθρωπο. Το ζώο εξακολούθησε, ωστόσο, να επιβιώνει σε αιχμαλωσία, σε πολλούς ζωολογικούς κήπους ανά τον κόσμο, και από αυτά τα ζώα δημιουργήθηκε ένας σημαντικός πληθυσμός. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μικρά κοπάδια αυτών των αλόγων αφέθηκαν ξανά ελεύθερα στη Μογγολία. Ο ίππος Przewalski αποκαταστάθηκε στο φυσικό του περιβάλλον ύστερα από σχεδόν 30 χρόνια, αλλά πλέον όλα τα άλογα που ζουν ελεύθερα κατάγονται από άλογα που γεννήθηκαν σε αιχμαλωσία, και έτσι από βιολογική άποψη δεν είναι αυθεντικά άγρια άλογα.

Ο ίππος Przewalski φαίνεται ότι επανήλθε δριμύτερος και προσαρμόστηκε καλά. Παλιότερα αφθονούσε σε μεγάλες περιοχές της Ασίας και της Ευρώπης, και είναι πιθανό αυτό το άλογο να αναπαριστούν πολλές βραχογραφίες των σπηλαίων.

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment